Idag har jag varit på Tuthammaren och gjort en sitsanalys med
Birthe Vogelius, sjukgymnast som specialiserat sig på ryttarens sits och inverkan . Hon har skrivit boken "Spänst och harmoni" som jag läste när den kom ut för några år sedan. Analysen gjordes med hjälp av en tryckmatta som låg på en sadelbock. Jag satte mig på den och sedan såg man hur trycket fördelades på en dataskärm framför. Därefter lossades diverse kroppsdelar och man såg hur det inverkade på tryckbilden. Med sig fick man en hel del hjälpmedel och saker att tänka på i den fortsatta träningen i ridningen.
Från början hade man sitsanalyser till häst. Eftersom det är svårt att säga om snedheten kommer från ryttare, sadel eller häst är det Birthes erfarenhet att det är bättre att koncentrera sig på ryttaren som är enklast att förändra. Genom att lägga tryckmattan på en sadelbock är det lätt att se om ryttaren sitter snett eller belastar ett sittben mer än det andra.
Jag började med att berätta om mina problem. Det var inte så svårt eftersom jag upplever att jag har hur många problem som helst med sitsen:
-Jag ramlar fram, framförallt i lättridningen.
-Överskänkeln hamnar gärna för långt fram och jag spänner den.
-Jag sitter snett och hästarna puttar mig gärna till vänster i höger varv.
-Jag har svårt att trampa ner hälen.
Brukar du rida mycket unghäst eller bråkiga hästar var det första Birthe frågade när hon såg mig. Det stämmer precis. Jag har mest ridit unghästar och rider gärna lite känsliga hästar med mycket bus i kroppen.
Därefter fick jag sätta mig på en tryckmatta på en sadelbock. På den syntes det att jag belastar sittbenen relativt jämnt men att överskänkeln är något spänd och ligger för långt fram. Hon tog tag i min hand och jag fick prova att dra åt mig handen som ett tygeltag medan hon höll emot för att känna hur spänd jag var i axlar och armar. Med högerarm spänner jag framsidan av axeln när jag tar en förhållning, med vänster arm spänner jag baksidan av armen precis som man ska. Det kändes mycket lättare att ta en förhållning med vänster hand än med höger. Jag är markant stelare i höger axel än i vänster.
Lade mig på en brits och Birte masserade och stretchade bröstmuskler och skuldror. Jag är låst och stel i axlar, bröstmuskler och i partiet mellan skulderbladen. Kan säga att det kändes rejält framförallt i ryggpartiet och axlarna.
Birthe tog fram en rulle ca en meter lång och 15 cm i diameter av skumplast. Först fick jag placera rullen nedanför BH bandet. Därefter fick jag korsa armarna på bröstet och böja mig bakåt över rullen, huvudet rakt; böjningen ska vara i ryggen och andas ut och luta mig framåt. Det ena benet fick jag sätta på det andra knäet för att stabilisera bålen. Tänk på andningen! Flyttade därefter upp rullen till BH bandet och upprepade samma sak. Avslutningsvis fick jag ha rullen ovanför BH bandet och händerna ovanför huvudet och göra samma rygglyft. Nästa övning fick jag lägga mig på rullen och böja bakaxlarna. Där kan jag ta hjälp av någon som försiktigt pressar dem bakåt. Det kändes mellan skuldrorna och i axlarna vill jag lova!
Efter det var det dags för tryckmatta igen och nu kunda jag helt plötsligt separera benen och fick bak överskänkeln. Konstigt att kroppen hänger ihop och att spänningar i rygg och axlar påverkar hur mycket jag får isär och bak mina lår....
Skulle tänka på hållningen. Jag vill gärna svanka eller höja hakan när man säger åt mig att sträcka på mig. Istället ska jag tänka att min bål är en cylinder som jag växer upp ur. Tänka att jag ska bli längre och att jag håller in haka och mage så att jag sträcker baksidan av kroppen. Den lilla spänningen som blir i kroppen behövs för att inte hästen ska kunna rubba mig. Har en video med yoga övningar hemma och det här är lite samma tänk som i den videon. Ska försöka titta på den och göra övningarna någon dag.
Fortsatte att jobba med bålen. Birte provade rörligheten i höfter och knän när jag låg på britsen och jag är mer väloljad i alla leder i vänster sidan. Det finns en tröghet i höger sidan. Masserade insidan av låren och jag var betydligt spändare, kortare och mer låst (=gjorde ont) i höger insida lår.
Därefter fick jag sträcka ut höftböjaren. Ställde tre stolar i rad och sedan fick jag lägga upp högerbenet bakåt på stolarna och föra fram vänsterbenet rejält så att det bildade en 90 graders kurva, därefter skulle jag pressa ner höften. Herregud vad det tog emot och gjorde ont. Birthe lade en handduk under höften för att underlätta. Fick också tänka på andningen för att slappna av.
Samma sak åt vänster och där gick det mycket, mycket lättare och gjorde inte alls ont på samma sätt. Jag skiljer nästan fem centimeter i rörligheten i höfterna och blir det till att stretcha.
Därefter fick jag ställa mig vid britsen och hålla händerna på den och böja högerbenet samtidigt som överkroppen var rak. Tänka på andning och cylinder. Gjorde samma sak åt andra hållet. Nästa övning fick jag böja det ena benet och vrida höften åt samma håll dvs böja vänsterbenet och samtidigt peka med högerhöften mot vänster. Roligt var i alla fall att både Birthe och jag misstänkte att jag nu skulle hamna snedare i sadeln och det gjorde jag men inte alls så mycket som vi hade befarat utan hade fortsatt mera jämnt tryck i sadeln.
Fortsatte sedan med att lossa ländryggen genom att göra en mortelrörelse. Först fem varv med båda händerna rakt upp åt ena hållet för att göra fem åt andra hållet. Därefter fick jag ta fram vänsterben och sträcka upp vänster arm samtidigt som jag höll i den ovanför huvudet med höger armen och göra samma roterande mortel rörelse åt båda håll.
Därefter satte jag mig igen på tryckmattan och nu satt jag jämnare igen och hade mer kontakt med sätet genom hela kroppen. Framförallt var jag mer avslappnad och man såg att vikten hade förflyttats till båda sittbenen från att från början ha suttit mera på rumpan.
Provade sedan att tänka ridning på volt sittben till sittben. Tänka att ytterskinka gav kraften åt innersittben. När jag fick till vridningen i kroppen korrekt följde även ytterskänkeln med bakåt. Fick hålla i en bok och då blev det lättare att stabilisera bålen än när händerna bara hängde rakt ner. På tryckmattan syntes det tydligt hur trycket i sittbenen belastades växelvis höger/vänster. Jag får inte tänka för mycket utan bara rida på känsla. Inte enkelt för en tekniker som jag....
Tryckmattan ersattes med en sadel och jag fick sätta mig i den. Problemet med att trampa ner hälen löser man genom att tänka på att jag ska belasta stortån. Jag ska alltså tänka belasta trampdynan vid stortån och inte tänka trampa ner hälen. När jag belastade stortån och tänkte cylinder i kroppen och att jag blev lång (in med haka och mage och sträcka på mig) så blev jag mycket stabil i sadeln. Birte provade att putta mig i sidled, fram och bakåt men det gick inte. Sedan bad hon mig slappna av och visade vad instabil jag blev av det. Provade också att inte belasta stortån i stigbygeln och då blev hela kroppen mer instabil.En viss spänning måste alltså finnas för att man ska bli stabil i bålen. Bra att jag inte viker mig i sidan när jag "byter varv".
Därefter fick jag ställa mig upp rakt upp och ner i stigbyglarna. Detta skulle jag göra i skritt när jag red, tänka på stortån och cylindern och titta rakt fram. Då blev jag stark även i den positionen. Ur detta skulle jag sedan sätta mig ner.
Provade sedan att rida lätt med samma tänk. Höfterna ska gå framåt och jag ska behålla bålen i position. Det blev plätt lätt att sitta rakt upp och ner!!!
Överarmen ska hållas rakt ner från axlarna med armbågen intill kroppen för att få en stabil ram till hästen. Den ska inte följa med framåt utan tillsammans med cylindern och tramp i stortån bilda ramen för hästen. Vi tjejer har lättare att ge efter på ramen än vad karlarna har som sitter där de sitter och låter hästen anpassa sig efter oss. Jag ska alltså inte föra fram armbågen mot munnen utan behålla positionen med armen för att få en stabilare sits.
Har man svårt att hålla i tygeln med sluten hand kan man ta tygeln med tummen lite böjd och låsa fast tygeln med tummen. Därefter spänner man handen runt tygeln ca 30-60 sek. Därefter slappnar man av i handen för att knyta den igen och sedan slappna av. Då ska det vara lättare att hålla handen sluten runt tygeln.
Det var fantastiskt roligt, lärorikt och intressant att göra en sitsanalys. Fick ett träningsschema som går ut på att jag ska stretcha höftböjaren varje dag a två minuter i två veckor. Därefter varannan dag. Köpte en rulle och med den ska jag stretcha rygg och axlar varannan dag. Innan ridning ska jag göra morteln samt stretcha höfterna åt sidan och med vridning (alla saker fem gånger i rad).
Imorgon ska jag rida Pondus och det ska bli så roligt att prova alla knep och se om jag känner någon skillnad i min ridning. Kommer troligen ha en ganska så rejäl träningsvärk imorgon känns det som precis nu!!! Till kvällslektyr tror jag att jag ska läsa Birthes bok så att jag verkligen trummar in allt vad jag har lärt mig idag! Funderar redan på att åka till Västerås för en uppföljning i höst för det här var både intressant och lärorikt med många ahaupplevelser.